Začal sa dvojdňový program spomienkových slávností 60. výročia bojov o Duklu

06.10.2004 Celý región

Pri príležitosti Dňa obetí Dukly a 60. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa viacerými podujatiami začal 5. októbra vo Svidníku a v priľahlom poľskom poh...
Pri príležitosti Dňa obetí Dukly a 60. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa viacerými podujatiami začal 5. októbra vo Svidníku a v priľahlom poľskom pohraničí dvojdňový program spomienkových stretnutí. Na ich vyvrcholení v stredu 6. októbra ohlásil svoju účasť prezident SR Ivan Gašparovič.

Gašparovič má vystúpiť s príhovorom po pietnom kladení vencov k pamätníku československých vojakov v Dukelskom priesmyku. Okrem toho sa pokloní spolu s mnohými ďalšími delegáciami pamiatke červenoarmejcov pri ich pomníku vo Svidníku a položí kyticu kvetov pri soche veliteľa 1. československého armádneho zboru v ZSSR armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku.
Pietne akty kladenia vencov sa uskutočnili 5. októbra v mestečkách Nowosielce, Zarzyn a Dukla. Uskutočnilo sa aj stretnutie so zástupcami Podkarpatského vojvodstva a miestnych samospráv. Zo slovenskej strany sa na nich zúčastnili priami účastníci jednej z najväčších bojových operácií Sovietskej armády v rokoch druhej svetovej vojny, príslušníci vtedajšieho 1. československého armádneho zboru v ZSSR. Dovedna zo Svidníka odišlo osem autobusov účastníkov stretnutia. Naopak vo Svidníku sa predstavili v rôznych podobách vojenskí policajti, Útvar čestnej stráže koncertovala vojenská hudba, vystúpil vojenský folklórny súbor Jánošík. Uskutočnil sa aj prelet vrtuľníkov Mi-24 a zoskok výsadkárov z vrtuľníka Mi-17.
Organizátormi osláv bojov o Duklu sú Ministerstvo obrany SR, mesto Svidník a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.
(jj)
 

Vyberte región

mark